Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει – αλλά έχω μια πιο ”μπλε” διάθεση, και ο λόγος είναι ο πιο γλυκός Βαλεντίνος, ο Άρης μου. Ο γιος μου επέμενε να φτιάξουμε μπλε μπισκότα βουτύρου και φυσικά η επιθυμία του είναι για εμένα ”διαταγή”, αφού είναι ο βασιλιάς της καρδιάς μου (hashtag #crazyINLove).
Η αλήθεια είναι πως η ζαχαροπλαστική μου φτιάχνει τη διάθεση..είναι αυτό ”το κάτι” που μου φτιάχνει το κέφι! Στο γιο μου αρέσει πολύ να με βοηθάει στην κουζίνα, ο μικρός μου σεφ γίνεται πολύ δημιουργικός.
Βασικά-τα φτιάξαμε όπως τα κλασικά ελληνικά κουλουράκια και απλά προσθέσαμε μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής. Να πως φτιάξαμε τα φανταστικά, πεντανόστιμα μπισκότα βουτύρου μας:
Υλικά
- 250 γραμμ. βούτυρο
- 1 1/2 κούπα ζάχαρη
- 25 γραμμ. αμμωνία (1 1/2 κουταλάκι του γλυκού)
- 1/2 κούπα χλιαρό γάλα
- 4 αυγά (μεσαίου μεγέθους)
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κρόκοι αυγών και 1 κ.σ. νερό για να αλείψετε τα κουλουράκια
- μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής
Οδηγίες
- Για να ετοιμάσετε τα παραδοσιακά κουλουράκια, ξεκινήστε αναμιγνύοντας το βούτυρο με την ζάχαρη. Σε ένα μπολ προσθέστε τη ζάχαρη και το βούτυρο (τεμαχισμένο) και ανακατέψτε για 10-15 λεπτά, μέχρι το βούτυρο να γίνει κρεμώδες και αφράτο (πριν ξεκινήσετε βεβαιωθείτε πως το βούτυρο είναι θερμοκρασία δωματίου).
- Στο μεταξύ ζεσταίνετε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό και στη συνέχεια απομακρύνετε την κατσαρόλα από την φωτιά. Προσθέστε την αμμωνία και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Αφήστε το στην άκρη.
- Προσθέστε τα αυγά (στο μίγμα βουτύρου-ζάχαρης) ένα τη φορά και ανακατέψτε. Κάντε το σταδιακά για να αφομοιωθεί το κάθε αυγό πριν προσθέσετε το επόμενο. Ρίξτε το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού και το γάλα (με την αμμωνία) και ανακατέψτε. Προσθέστε το αλεύρι, σιγά σιγά, και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί και η ζύμη να γίνει μαλακή και όχι ιδιαίτερα κολλώδης. Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και προσθέστε το μπλε χρώμα σε ένα από τα δύο. Αναμίξτε.
- Καλύψτε τη ζύμη με μεμβράνη φαγητού και αφήστε την να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
- Στη συνέχεια τοποθετείστε τη ζύμη για τα κουλουράκια σε έναν καθαρό πάγκο και πάρτε στα χέρια σας ένα μικρό κομμάτι. Πλάστε το σε σχήμα κορδονιού. Μπορείτε να κάνετε τα κουλουράκια σε ό,τι σχήμα σας αρέσει. Εμείς φτιάξαμε σαλιγκαράκια και γλειφιτζούρια. Τοποθετείστε τα κουλουράκια σε ένα ταψί (αφού έχετε βάλει αντικολλητικό χαρτί), αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν καθώς θα ψήνονται. (Για αυτά τα κουλουράκια θα χρειαστείτε περίπου 4-5 ταψιά, ανάλογα με το μέγεθος των μπισκότων).
- Σε ένα μικρό μπολ προσθέστε τους κρόκους των αυγών και το νερό και ανακατέψτε τα με ένα πιρούνι. Περάστε την επιφάνεια των μπισκότων και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Αφήστε τα κουλουράκια να κρυώσουν και αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές δοχείο, μέχρι και για 3 εβδομάδες.
Το ξέρω πως μπορεί να μοιάζει λίγο παράξενο για εμάς – αλλά τα παιδιά θα το λατρέψουν! Η γεύση από τα ελληνικά κουλουράκια που όλοι γνωρίζουμε με τον πρώτο σας καφέ το πρωί καθώς και το μπλε τους χρώμα θα σας φτιάξουν σίγουρα τη διάθεση, δοκιμάστε τα!
Τελειο….
👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼