Γεια σας παιδιά! Ευτυχισμένο το νέο έτος σας εύχομαι.
Εφόσον οι διακοπές των Χριστουγέννων δεν έχουν τελειώσει ειδικά εδώ στη χώρα μου τη Σερβία, θα σας δώσω μια καλή ιδέα για το πως να φτιάξετε το κέικ των Χριστουγέννων.
Μου αρέσει ιδιαίτερα. Είναι ένα αφράτο κέικ με cranberry, λευκή σοκολάτα και τυρί mascarpone!!!

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι τα εξής:

Για το κέικ:

  • 187 γραμμάρια αλεύρι-κοσκινισμένο (είναι περίπου 1 1/2 φλιτζάνια συν 3 κουταλιές αλεύρι,αλλά μπορείτε να το ζυγίσετε στη ζυγαριά της κουζίνας επειδή το κέικ θα μπορούσε να είναι πυκνό ή ξηρό, αν το παρακάνετε με το αλεύρι)
  • 1/2 κουταλάκια του γλυκού baking power
  • Μία πρέζα αλάτι
  • 1 φλιτζάνι cranberry (νωπά ή αποψυγμένα)
  • 140 γραμμάρια (5 ουγκιές) κομμάτια λευκής σοκολάτας
  • 115 γραμμάρια (1/2 φλιτζάνι) λιωμένου βουτύρου σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300 γραμμάρια ζάχαρης (1 και 1/2 φλιτζάνια)
  • 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλιτζάνι τυρί mascarpone
  • 3 αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο

Για την επικάλυψη:

  • 56 γραμμάρια (1/4 φλιτζάνι) αλατισμένο βούτυρο λιωμένο
  • 112 γραμμάρια (4 ουγκιές) κρέμα τυριού- λιωμένη
  • 1 και 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη σε σκόνη (ή περισσότερο για να γίνει αρκετά παχύ για να εξαπλωθεί πάνω από το κέικ)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Γαρνιτούρα:

  • 1 χούφτα αποξηραμένα cranberry
  • 1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι
  • 1/2 φλιτζάνι κομματάκια σοκολάτας

Οδηγίες:

1. Προθερμάνετε τον φούρνο με αέρα στους 325 F (αν δεν έχετε φούρνο με αέρα, αυξήστε τη θερμοκρασία στους 350 F και θα χρειαστεί να περιστρέψετε τη φόρμα για κέικ κατά τη διάρκεια του χρόνου ψησίματος)
2. Βούτυρο και αλεύρι 8,5 × 4,5 × 3 ίντσες η φόρμα για κέικ και τοποθετήστε χαρτί ζαχαροπλαστικής.
3. Αναμίξτε το αλεύρι το baking power και το αλάτι και ανακατέψτε 3 φορές.
4. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίξτε 2,5 κουταλιές της σούπας ζεστό βούτυρο μέχρι το χρώμα του να γίνει πορτοκαλί, αφαιρέστε τον αφρό και αφήστε το να κρυώσει.
5. Ανακατέψτε το αυγό με τη σκόνη βανίλιας.
6. Ανακατέψτε το βούτυρο με μία μέση ταχύτητα μέχρι να γίνει κρεμώδης και προσθέστε σιγά σιγά την ζάχαρη μέχρι να λιώσει καλά.
7. Προσθέστε τη κρέμα γάλακτος και το τυρί mascarpone και χτυπήστε τα σε μέτρια ταχύτητα.
8. Ρυθμίστε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά σιγά, σιγά και εναλλάξ με τα αυγά.
9. Προσθέστε μια χούφτα αλεύρι στα κομμάτια σοκολάτας και απλώστε ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα. Στη συνέχεια ρίξτε και τα cranberry μέσα με μία χούφτα αλεύρι.
10. Προσθέστε κομματάκια σοκολάτας στο μείγμα και ανακατέψτε καλά, έπειτα ρίξτε και τα cranberry.
11. Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα για κέικ και απλώστε το καλά ώστε να είναι ομοιόμορφο και χωρίς φυσαλίδες.
12. Με ένα μαχαίρι βουτύρου τραβήξτε μια γραμμή στο κάτω κεντρικό μέρος του μείγματος και περιχύστε το καβουρδισμένο βούτυρο.
13. Ψήστε μέχρι η κορυφή του κέικ να έχει πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα , βάλτε μία οδοντογλυφίδα και στη συνέχεια αφαιρέστε την και δείτε εάν θα είναι καθαρή.(περίπου 55-60λεπτά) Ψήστε το κέικ για 15 λεπτά και στη συνέχεια ψήστε το στη σχάρα.

Όταν το κέικ κρυώσει εντελώς… Με ένα μίξερ ανακατέψτε το λιωμένο βούτυρο και το τυρί, προσθέστε αργά την ζάχαρη άχνη και χτυπήστε μέχρι να μαλακώσει και προσθέστε και την βανίλια… Στη συνέχεια απλώστε το πάνω στο κέικ και βάλτε το στο ψηγείο.

Γαρνιτούρα:

Όταν πάρει την κατάλληλη θερμοκρασία 1/2 φλιτζάνι κομματάκια σοκολάτας με 1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει ένα (χαμηλή εάν είναι πολύ λεπτό)
Πασπαλίστε το κέικ με τα αποξηραμένα cranberry και ψήστε με σοκολάτα. (Μπορείτε να ψεκάσετε τη σοκολάτα με ένα κουτάλι ή να την μεταφέρετε σε μια μικρή σακούλα, κόψετε τη γωνία και να διοχετεύσετε τη σοκολάτα πάνω από το κέικ).

Η τελειότητα! Bon Apetit και απολαύστε τις υπόλοιπες διακοπές σας !!