Υγιεινός, vegan παράδεισος. Λατρεύω  κάθε είδος ενεργειακής μπάρας και για σήμερα αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας μια καινούρια συνταγή.

Οι μπάρες με φράουλα, βρώμη και σοκολάτα είναι ιδανικές ως πρωινό σνακ, αλλά και για το μεσημεριανό κολατσιό των παιδιών σας. Η γεύση της φρέσκιας φράουλας, με την βρώμη και την σοκολάτα, αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό. Είχα την έμπνευση να φτιάξω κάτι γλυκό αλλά και υγιεινό και ο γιος μου με βοήθησε!

Η τραγανή βρώμη με την λιωμένη σοκολάτα και την φράουλα θα σας δώσουν ενέργεια και υπέροχη γεύση το πρωί. Μπορεί να συνοδεύσει μια απαιτητική ημέρα με τον καλύτερο τρόπο – αν την πάρετε μαζί σας. Ήμουν τυχερή γιατί κατάφερα να βρω νόστιμες γλυκές φράουλες σε ένα κοντινό μανάβικο, οπότε η γεύση ήταν ακόμα πιο ξεχωριστή. Φυσικά όταν ετοιμάζετε την γέμιση μπορείτε τις αναμίξετε με μαρμελάδα!

Ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασα αυτή την συνταγή – χρησιμοποίησα ζάχαρη – όμως υπόσχομαι πως την επόμενη φορά θα χρησιμοποιήσω μόνο μέλι – για να είναι πιο υγιεινή. Επίσης έβαλα και λίγο αλεύρι, αλλά την επόμενη φορά θα βάλω μόνο βρώμη και μέλι!

Μπάρες με βρώμη και σοκολάτα (vegan, ολικής άλεσης)

Υλικά

  • 1 1/2 κούπα (150 γρ.) νιφάδες βρώμης
  • 3/4 κούπας (94 γρ.) αλεύρι ολικής άλεσης ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κούπα (100 γρ.) μαύρη ζάχαρη ή ακατέργαστη ζάχαρη
  • 1/4 κ.γ. baking powder
  •  1/4 κ.γ. αλάτι
  • 2/3 κούπας (149 γρ.) λάφι καρύδας σε θερμοκρασία δωματίου (θα πρέπει να είναι μαλακό όπως το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου)1 ή 3/4 κούπας (168 γρ.) ανάλατο βούτυρο για μη χορτοφαγική ή με γαλακτοκομικά βερσιόν
  • 1 1/2 κούπας (159 γρ.) φρέσκιες φράουλες
  • 5 κ.σ. (100 γρ.) μαρμελάδα φράουλα (βεβαιωθείτε ότι η μαρμελάδα είναι vegan, αν είναι απαραίτητο)
  • 1/2 κ.γ. βανίλια
  • 3/4 – 1 κούπα (135 – 180 γρ.) ημίγλυκες mini νιφάδες σοκολάτες (ή κανονικού μεγέθους νιφάδες / κομμάτια). Βεβαιωθείτε πως θα χρησιμοποιήσετε σοκολάτα vegan ή χωρίς ίχνη γαλακτοκομικών.

Οδηγίες

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C και σε ταψί διαστάσεων 8″x8″ (20cmx20cm) τοποθετήστε λαδόκολλα.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμίξτε τις νιφάδες βρώμης, το αλεύρι, την ζάχαρη, το baking powder και το αλάτι.
  3. Προσθέστε το λάδι καρύδας και χρησιμοποιώντας το μπλέντερ, μαχαίρι ή τα δάχτυλά σας, αναμίξτε μέχρι η ζύμη να ομογενοποιηθεί. Η ζύμη δεν πρέπει να θρυμματίζεται, αλλά να μένει ενωμένη.
  4. Τοποθετήστε απαλά δύο τρίτα από το μίγμα στον πυθμένα του ταψιού.
  5. Ψήστε για 10-13 λεπτά ή μέχρι οι άκρες να αρχίσουν να γίνονται καφέ.
  6. Στο μεταξύ, ετοιμάστε την γέμιση φράουλας. Σε μπολ μεσαίου μεγέθους, αναμίξτε την μαρμελάδα φράουλας και την βανίλια. Πολτοποιήστε ελαφρά με ένα πιρούνι.
  7. Ρίξτε το μίγμα πάνω από την ψημένη ζύμη και στη συνέχεια προσθέστε περίπου 1/2 κούπα (90γρ.) νιφάδες σοκολάτας.
  8. Προσθέστε την υπόλοιπη ζύμη πάνω από την σοκολάτα.
  9. Ψήστε για ακόμα 22-25 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να αποκτήσει ένα ελαφρύ καφέ χρώμα και η γέμιση να κάνει φουσκάλες.
  10. Αφαιρέστε από τον φούρνο και ρίξτε νιφάδες σοκολάτας αν θέλετε.
  11. Αφήστε τις μπάρες να κρυώσουν τελείως και τοποθετείστε τις στο ψυγείο για 2 ώρες πριν τις κόψετε.
  12. Μπορείτε να τις διατηρήσετε στο ψυγείο για 4 ημέρες. Μπορούν επίσης και να καταψυχθούν.

Κάπως έτσι πρέπει να μοιάζουν! Λατρεύω αυτή την συνταγή και πραγματικά την συστήνω σε όσους αγαπούν τις ενεργειακές μπάρες. Ακόμη ένας λόγος που μου αρέσουν τόσο πολύ είναι πως μαθαίνω στον γιο μου να δοκιμάζει διαφορετικά είδη γλυκών.

Αν θέλετε να δείτε περισσότερα videos με συνταγές μαγειρικής μπορείτε να πατήσετε “Natali Thanou-Pumpkin pie (making of)”